• Gepubliceerd op: 24 januari 2024

Deel dit bericht

‘De stille strijd’ was in Amersfoort

Steeds meer jongeren kampen met psychische problemen. Als gevolg van stress (prestatiedruk op school, sociale druk, zorgen over maatschappelijke ontwikkelingen en hun toekomst) en eenzaamheid. Vaak weten ze niet waar ze terecht kunnen met hun vragen en problemen of durven ze er niet over te praten. Regelmatig mondt dit uit in mentale klachten als depressie en angst. In het ergste geval zien ze het niet meer zitten en gaan over tot zelfdoding. Dat is ondertussen doodsoorzaak nummer 1 onder jongeren tot 30 jaar.

Op initiatief van de Amersfoortse stichting ‘Open Oog‘ kwam het beeld ‘Stille Strijd’ van kunstenaar Saskia Stolz naar het Eemplein in Amersfoort. Het was daar te zien van 12 t/m 26 februari 2024. Het beeld van een in elkaar gedoken jongen (2,5 meter hoog) staat symbool voor de innerlijke strijd die veel depressieve jongeren voeren. Het ‘reist’ door Nederland en België.

Wat is het doel van het reizende beeld?
Het beeld De Stille Strijd vraagt aandacht voor deze problematiek. Daarnaast is het beeld bedoeld om jongeren en hun naasten/omgeving ertoe aan te zetten meer openheid te creëren om met iemand over hun problemen te praten. De samenwerkende organisaties hebben daarom een heel programma gemaakt om hen te informeren over de mogelijkheden die er zijn voor hulp en ondersteuning. Voor zowel de jongeren als voor hun omgeving. Tot slot wil het beeld ook naasten van jongeren met ernstige psychische problemen en nabestaanden van jongeren die suïcide gepleegd hebben een hart onder de riem steken.

Opening met Twan Vet en Diggy DexOp 12 februari vond om 17.00 uur de officiële opening plaats door o.a. wethouder Paffen-Zeenni, Dienke Bos (directeur MIND), Twan Vet (dichter en muzikant) en Diggy Dex (rapper). Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door Gemeente Amersfoort in samenwerking met MIND, GGz Centraal, Indebuurt033, de Bibliotheek Eemland en KAdECafé. Iedereen die hierbij aanwezig wil zijn, is van harte welkom op het Eemplein.

Activiteiten
GGz Centraal verzorgde in samenwerking met de gemeente Amersfoort, IndeBuurt033, MIND en de Algemene Boekhandel verschillende activiteiten rond de plaatsing van het evenement.

Hulp inschakelen
Zoek je zelf direct hulp of maak je je zorgen over iemand? Neem dan contact op met jouw huisarts, met MIND Korrelatie via 0900–1450 of via www.mindkorrelatie.nl of bel met 113 Zelfmoordpreventie: 0800-0113. Is er direct gevaar? Aarzel niet en bel altijd 112.